19 Aralık 2007 Çarşamba

Balıkesir'in meşhur höşmerim tatlısı





Balıkesir höşmerim tatlısı Balıkesir e gelip de bir kere höşmerim tatlısı yiyen kimse artık onun tadını unutmaz. Yiyenin ağzında tat, hafızasında tatlı bir hatıra olarak kalır.Balıkesir yöresinin meşhur höşmerim tatlısının hikayesi de bir hoş. Belki yüzyıllar öncesi, çok uzun süren bir seferden dönen asker kocasını karşısında aniden gören kadın şaşırır. Hazırlıksızdır. Hemen süzekteki peynire gözü takılır. Sepette yumurta, torbada şeker olduğunu hatırlar. Hepsini karıştırıp tencereyi ocağa koyar. Hem karıştırıp, hem sohbete dalarlar. Belli kıvama gelen tatlıyı aç ve yorgun kocasının önüne koyar. Adam bu adını bilmedikleri tatlıya iştahla kaşık sallarken kadın meraklı gözlerle sorar: "Hoş mu Erim?.. Hoş mu Erim?.." Ve bu tatlının adı söylene söylene "höşmerim" olur. Tadı damakta kalan bu tatlının tarifini Balıkesir in meşhur ZAMAN Höşmerimleri nin ortaklarından Engin Kermen şöyle yapıyor: "1 kg tuzsuz peynir tencereye konur. İçine 1 çay kaşığı kabartma tozu atılır. Ayrıca içine 2 yumurta sarısı çalkalanarak ilave edilip karşıtırılır. Bu karışım hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal sarısı rengine dönünceye kadar 1 saat pişirilir. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gram irmik, 100 gram un, 1 kg toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar kısa bir süre karıştırılarak pişirilir. Normal soğutularak servis yapılır." Zaman Höşmerimleri ustası şunları da ilave ediyor: "Burada peynirin yağını salması ve kıvamı tutturmak çok önemlidir. Bu iş otomobil kullanmasını öğrenmeye benziyor. Karşıdan bakarak değil mutlaka ocağın başına geçmek gerek."

Hiç yorum yok: